Bölüm Hakkında

Yabancı Diller Egitimi Bölümü, Ingiliz Dili Eğitimi, Fransız Dili Eğitimi, Alman Dili Eğitimi ve Arap Dili Egitimi Anabilim Dallarindan oluşmaktadir. Söz konusu Anabilim Dallarinda yürütülen eğitim ve öğretim süreci, bir yılı ""Hazırlık olmak üzere beş yıldır. Bu öğretim programı, öğrencilere öncelikle öğrendikleri yabanci dilde üstün yeterlilik düzeyi kazandırmayı amaçlar. Öğrencilerin bu süreç içerisinde edinimleri ile de yabancı dil donanımlarını farklı düzeylere aktarabilme becerisi kazanmaları sağlanır. Ayrıca her anabilim dalı, öğrencisine, ilgi duyduğu herhangi bir sanat dalıyla ilgilenme imkânı sağladığı gibi, ikinci bir yabanci dil seçme ve öğrenme imkânı da tanır. Bunlara ek olarak öğrenciler, ilgi alanları doğrultusunda diğer bölümlerden de farklı dersler seçebilmektedirler. Bölümde gerçeklestirilen egitim ve ögretim süresi sonunda "lisans" diplomasi verilir. Bölümümüze bağlı anabilim dalları aşağıda alfabetik sırayla tanıtılmıştır.

Alman Dili Eğitimi Anabilim Dalı

Alman Dili Eğitimi Anabilim Dalında iki profesör, dört yardımcı doçent, bir öğretim görevlisi ve bir araştırma görevlisi görev yapmaktadır. Yaklaşık 250 öğrenci öğrenim görmektedir. Anabilim dalımız tarafından açılan yüksek lisans ve doktora programları Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü bünyesinde yürütülmektedir. Anabilim dalımızın amacı, öğrencileri Almanca dilbilim, edebiyat ve dil öğretimi konularında yetiştirmek ve bu dili ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine öğretecek düzeye getirmektir. Ayrıca, bu alanda akademik çalışma yapmak isteyen öğrencilere imkân sağlanmaktadır. Dört yıl süren lisans programına başlamadan önce bir yıllık hazırlık sınıfını başarıyla tamamlamak gereklidir. Almanca Hazırlık sınıfını başarıyla bitiren ya da Almanca yeterlilik sınavını veren öğrenciler birinci sınıf derslerini almaya hak kazanırlar. Anabilim Dalımız tarafından açılan Yüksek Lisans ve Doktora programları Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü bünyesinde yürütülmektedir.

Arap Dili Eğitimi Anabilim Dalı

Dört yıl süren lisans programına başlamadan önce bir yıl süreli Arapça hazırlık sınıfını başarıyla tamamlamak gereklidir. Arapça hazırlık sınıfını başarıyla bitiren ya da Arapça yeterlilik sınavını veren öğrenciler birinci sınıf derslerini almaya hak kazanmaktadırlar. Ana Bilim Dalının amacı; öğrencileri Arap dilbilimi, Arap edebiyatı ve dil öğretimi konularında yetiştirmek ve Arap dilini ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine öğretecek düzeye getirmektir. Lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler Arapça öğretmeni olarak mezun olurlar. Ayrıca modern Arapçayı bilen elemanlar olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı başta olmak üzere çeşitli bakanlıklarda, resmi kuruluşlarda ve özel sektörde iş bulma imkânına sahiptirler. Ana Bilim Dalımız tarafından açılan yüksek lisans ve doktora programları Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü bünyesinde yürütülmektedir.

Fransız Dili Eğitimi Anabilim Dalı

Fransız Dili Eğitimi Anabilim Dalı ilk olarak 1941-1942 eğitim-öğretim yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Fransızca Bölümü olarak eğitime başlamıştır.  Fransız Dili Eğitimi Anabilim Dalında normal öğrenim programı bulunmaktadır. Bir yıl Gazi Üniversitesi Gölbaşı yerleşkesinde bulunan Yabancı Dil Eğitim Merkezi (YADEM)’nde Fransızca Hazırlık Programını başarıyla tamamlayan öğrenci, 4 (dört) yıllık Merkez Kampüs yerleşkesindeki lisans programında eğitimine devam eder.

Bölümümüzden mezun olan öğrenciler, devlet okullarının yanında özel okullarda da Fransızca öğretmeni olarak çalışabildikleri gibi; tüm devlet kuruluşlarının Fransızca ile ilgili birimlerinde (Dışişleri Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, TRT Fransızca Servisi, İçişleri Bakanlığı, Başbakanlık, Başbakanlık Arşivi Genel Müdürlüğü, Türk Silahlı Kuvvetleri, Vakıflar Genel Müdürlüğü vb.) yazılı ve sözlü çevirmen veya uzman olarak çalışabilirler. Buna ek olarak mezunlarımız; turizm sektöründe (örn: Havayolu ulaşım şirketleri, otel zincirleri, vb.), ithalat-ihracat ve müteahhitlik hizmetleri veren özel şirket ve holdinglerin bünyesinde, çeviri hizmetleri veren özel şirketlerde, Türkiye'de akredite yabancı diplomatik misyonlarda, Basın-Yayın ve Enformasyon Müdürlüğü ile çeşitli özel yayın kanallarında mütercim-tercüman ve/veya uzman olarak çalışabilirler. Ayrıca büyükelçiliklerde de çalışabilen mezunlarımız, akademisyen olarak çeşitli üniversitelerde de görev alabilirler.

Programın Erasmus ortağı, “Belçika, Haute Ecole Charlemagne” dır.

İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı

Gazi Eğitim Enstitüsü İngilizce Öğretmenliği Bölümü 1944 yılının Ekim ayında açıldı. Eğitim iki yıldı.  1966'da gerek akademik personel gerekse eğitimi yeniden düzenlenen bölümde eğitim üç yıla çıkarıldı. 1982 yılında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi’ne bağlandı.  Eğitim bir yıl hazırlık dört yıl bölüm dersleri olmak üzere toplam beş yıla  çıkarıldı. O tarihten bu yana yaklaşık 4000 İngilizce öğretmeni yetiştirdi.  Bölüm, her yıl yaklaşık 150 öğrenci almaktadır. Mezunlarına İngilizce  öğretmenliği lisans derecesi verir. Programdan mezun olanlar ilk ve orta  öğretim kurumlarında çalışabilirler. Üniversitelerin yaptıkları sınavı  geçmeleri halinde, üniversitelerin hazırlık okullarında İngilizce okutmanı  olarak görev yapabilirler. Bölüm, dil öğretiminde yeni uygulamaları yakından takip etmekte ve öğretmenlik mesleğinin sürekli yeniliklere açık olması gerektiğinin bilinciyle programda yer vermektedir. Programın Erasmus ortakları, Çek Cumhuriyeti Batı Bohemya Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Programı ve Danimarka South College Üniversitesi İngilizce Bölümüdür.

 

background image